HERMAN

HERMAN het vriendschapsbrood bestaat al zo lang omdat hij na het delen kan groeien en vermenigvuldigen. Hij is al bij veel mensen thuis geweest en heeft leuke mensen ontmoet. In een lijstje kun je zien bij wie hij is geweest. Dit keer is hij opgestart door JCI Eemland.

Hoe maak je Herman?
Benodigdheden:

  • Grote (plastic) kom; Herman groeit!
  • Houten of plastic lepel (géén metaal gebruiken)

Herman verzorgen:

Je moet Herman als volgt verzorgen. Zet hem als je hem krijgt niet in de koelkast, maar zorg dat hij warmte krijgt. Dek hem nooit af met een deksel, maar met een theedoek. Zo zorg je ervoor dat hij kan ademen: Herman zal groeien, dus doe hem in een ruime schaal.

  1. Dag 1: Vandaag heb je Herman gekregen, laat hem aan je huis wennen en doe niets met hem.
  2. Dag 2 en 3: Roer Herman een paar keer per dag goed door met een houten lepel.
  3. Dag 4: Herman heeft honger. Geef hem daarom 250 ml melk, 125 gram bloem en 200 gram suiker.
  4. Dag 5, 6, 7 en 8: Roer Herman een paar keer goed door.
  5. Dag 9: Herman heeft weer honger, geef hem vandaag 250 ml melk, 125 gram bloem en 150 gram suiker. Verdeel hem dan in vier gelijke porties. Een portie mag je zelf houden en de andere drie geef je door.
  6. Dag 10: Je geeft Herman voor de laatste keer eten, verwarm de oven voor op 150 graden. Vul daarom het deel wat je zelf hebt gehouden aan met 15 ml olie, 3 eieren, 250 gram bloem, 90 gram suiker, 2 theelepels bakpoeder, 2 theelepels kaneel, 200 gram gewelde rozijnen, 100 gram (gehakte) walnoten of hazelnoten (en optioneel nog stukjes chocolade) en de twee appels in kleine blokjes. Meng Herman door elkaar, giet hem in een ingevet cakeblik (of tulband vorm) en bak hem voor tenminste 1,5 uur af op 150 graden.

Herman afbakken:
Boodschappenlijst voor het afbakken van een klassieke Herman:

  • 15 ml‏ olijfolie
  • 3‏ eieren
  • 250 gram‏bloem
  • 90 gram‏witte basterdsuiker
  • 2 theelepels‏bakpoeder
  • 2 theelepels‏kaneel
  • 200 gram‏gewelde rozijnen
  • 100 gram‏walnoten of hazelnoten
  • 2‏appels (b.v. Jonagold)
  • een klontje‏roomboter (om de vorm in te vetten)
  • Cakeblik of tulband vorm (de cake rijst niet heel erg veel, je kan het mengsel als het wat veel is ook over 2 cakeblikken verdelen)
  • Optioneel kunnen er ook nog chocoladestukjes doorheen gemengd worden

Andere variaties kunnen natuurlijk ook, check internet maar eens of probeer zelf iets uit. Ik ben benieuwd naar jouw eindresultaat. Ik heb een socialmediapagina waarop je jouw Herman kunt delen: https://www.facebook.com/jci.eemland/

Weetjes over Herman

  • Bewaar het startdeeg niet in iets wat gemaakt is van metaal en ook voor het roeren mag je geen metaal gebruiken. Daar kan het deeg absoluut niet tegen.
  • Bewaar het deeg op kamertemperatuur, sluit de kom of bak niet volledig af. Je mag er wel een theedoek overheen leggen.
  • Maak je geen zorgen als er klontjes ontstaan, door het gisten verdwijnen die vanzelf weer.
  • Een boek/verhaal over vriendschapsbrood: Friendship Bread(2011), geschreven door Darien Gee. Het is een ontroerend verhaal over leven en verlies, vriendschap, familie en over het verbindend element van voedsel.