Chocoladeletteractie

De chocoladeletteractie is in 2005 het leven geroepen om geld in te zamelen voor de verbouwing van de dr. A. van Voorthuysenschool in Amersfoort. Zij hadden geld nodig voor een nieuwe keuken en de JuniorKamer wilde daar graag aan bijdragen. Behalve sponsoring in natura door een keukenleverancier en het leveren van handjes door de Kamerleden, was er ook veel geld nodig, zo’n € 40.000.

Het idee leek eenvoudig. Hoe leuk is het voor bedrijven om een chocoladeletter aan personeel of klanten te geven. Het is goedkoper dan een kerstpakket en iets nieuws. Met vereende krachten werd het project door Lisette van Essen, Jan Vink, Kyrsa de Bruine en Marianne Eussen getrokken. Het is zo lang geleden dat ik misschien ook nog wel iemand vergeten ben te noemen…

De leverancier van de chocolade vond het een geweldig idee en leverde ons tegen inkoopsprijs chocoladeletters. De Van Voorthuysenschool hielp mee met het inpakken en aftellen van de letters voor levering aan de bedrijven. Een prachtig gedicht in de doos maakte aan de ontvanger duidelijk waarom deze letter zo bijzonder was.

Maar eerst moesten natuurlijk genoeg letters verkocht worden. Dat verliep in het begin moeizaam. Hier en daar kwamen orders binnen voor 25 tot 50 letters, maar op die manier zou het niet werken. Toen bedacht Jan Vink de chocoladeladder… met dit spreadsheet werd de verkoop per kamerlid bijgehouden. Iedere week waren er ludieke prijzen te winnen voor de grootste verkoop. Zo bleef het interessant om chocoladeletters te blijven verkopen, ook al had je eerder al een groot bedrijf binnengehaald. Het kon natuurlijk niet dat er achter jouw naam een 0 bleef staan. Het bestuur en de commissie bedachten prijzen die ze zelf konden realiseren, variërend van een bedrijfsbezoek tot een etentje of taxivervoer. Zo heeft Jan Vink Sieneke Bolken voor het jaarfeest thuis opgehaald met een blinkende auto in een chauffeurspak met champagne op de achterbank…

Op deze manier is er meteen die eerste keer flink geld opgehaald. De Kamer heeft 5.500 chocoladeletters verkocht. Dat betekende wel een flinke logistieke operatie. De leerlingen van de Van Voorthuysenschool worden opgeleid om later ook inpakwerk te kunnen doen. Zij waren blij met deze klus. Samen met Kamerleden werd een ‘inpakstraat’ opgezet. Gedicht in het doosje, doosje dichtplakken. Dozen vullen met de bestelde letters, melk en puur. Geloof me, dat viel nog niet mee, maar we hebben heel veel lol gehad samen.

Zoveel chocoladeletters wilden we natuurlijk ook op een ludieke manier de school laten verlaten. JuniorKamerlid en nu senator David van der Meulen speelde Sinterklaas en deelde letters uit. Aangezien de school voor kinderen van 4 tot 20 jaar is, was Sinterklaas een welkome gast voor de jongste leerlingen. De chocoladeletters stonden hoog opgestapeld rondom de stoel van Sinterklaas en er werd een mooie cheque aan de school aangeboden. Het was nog even spannend toen ook de oudste dochter van David bij Sinterklaas mocht komen, maar de magie werkte en ze huppelde blij weer naar haar moeder.

Na een heuse evaluatie van hoe het allemaal makkelijker, beter en vooral eerder kon, is het stokje overgedragen en bestaat de chocoladeletteractie nog altijd.