Drakenbootrace

Enkele jaren geleden is een Chinese traditie overgewaaid naar Europa: de drakenbootrace.

Tijdens een drakenbootrace strijden teams, die bestaan uit 8 peddelaars en 1 trommelaar, met elkaar in een 1-op-1 race.

In 2008 ontstond het plan om een JCI Drakenbootrace te organiseren tijdens het 750-jarig bestaan van Amersfoort in 2009. Helaas werd in dit jubileumjaar een overvloed aan activiteiten in de stad georganiseerd en bleek het uiteindelijk niet mogelijk om voldoende deelnemende teams te werven.

Twee jaar later was er echter weer een mooie gelegenheid om een drakenbootrace te organiseren: JCI Eemland bestond 40 jaar in 2011. Een enthousiaste commissie ging aan de slag. Er werd informatie ingewonnen bij partijen die eerder een drakenbootrace georganiseerd hadden (o.a. Apeldoorn en JCI Gouda) en de gemeente werkte enthousiast mee aan de realisatie van het evenement. Besloten werd om de drakenbootrace gelijktijdig met Salon Aan de Eem te organiseren, zodat beide evenementen elkaar konden promoten. En deze keer lukte het de commissie om voldoende teams te werven om het evenement te organiseren.

De weersberichten op vrijdag 24 juni 2011 waren slecht en de lucht was donker, maar bij de start brak de zon door. De races waren spannend en zowel de toeschouwers als de deelnemers hadden veel plezier. Na een spannende finale ontving de winnaar een grote beker en was er een cheque met een mooi bedrag voor het goede doel.

Vanwege het grote succes is de JCI Drakenbootrace wederom georganiseerd in 2012, 2013 en 2014. Ieder jaar met de kleurrijke boten, fanatieke teams en een cheque voor een (sportief) goed doel. Inmiddels is een loterij toegevoegd met mooie prijzen en ook dit onderdeel is een groot succes.