De VoorleesExpress op bezoek

De ALV van 12 september had een feestelijk tintje; we hebben het over ‘Sinterklaas’ en ‘Chocoladeletters’ gehad. Waarom nu al? Al 14 jaar verkoopt JCI Eemland chocoladeletters voor het goede doel. Ook dit jaar steunt JCI Eemland een goed doel dat kinderen helpt, namelijk de VoorleesExpress Amerfoort. Dit project is afhankelijk van subsidies en donaties.

Jessica Jager, project manager, heeft ons een presentatie gegeven over het werk van de 82 vrijwilligers. Zij proberen er samen met de ouders voor te zorgen dat taal en leesplezier een vaste plek in het gezen krijgen. Jessica heeft gedeeld hoe belonend het is om, na 20 weken professionele voorleeshulp, te zien hoe kinderen taal- en schoolprestaties verbeteren.

Kinderen in Nederland blijken ongelijke kansen te hebben in het onderwijs. Ze hebben niet dezelfde kans op een succesvolle schoolloopbaan, ook al zijn ze even slim. Bij gelijke intelligentie is het bepalend uit welk gezin je komt. Als jouw ouders laagopgeleid zijn en je thuis weinig gestimuleerd wordt, heb je minder kans op een succesvolle onderwijscarrière. Laaggeletterdheid is een groot maatschappelijk probleem, want geletterdheid heeft een directe invloed op onderwijsniveau, werk, inkomen en gezondheid.

Er staan nog 31 gezinnen op de wachtlijst in regio Eemland. Door middel van de Chocoladeletter-actie wil JCI de Voorleesexpress helpen. Elke letter telt!