Inspirerende presentaties en boeiende discussies over zwerfafvalproblematiek & oplossingen

De WordCleanUpDay033 inspiratieavond in het KadE Café was een mooie opwarmer voor de acties op zaterdag 15 september a.s. Check http://www.worldcleanupday033.nl voor een overzicht.

Afgelopen dinsdag was KadECafe aan het Eemplein het toneel voor een aantal verrassende presentaties en discussies over zwerfafvalproblematiek en oplossingen.

Jolien van der Geugten en Mieke Korenhof schetsen de aard en omvang van het probleem. Indringende beelden en harde cijfers laten zien dat het probleem verder strekt dan alleen wat rommel op straat of in het water. Berekeningen laten zien dat rond 2030 er meer plastic dan vis in de oceaan zit.

Joost Slagter, oprichter van de Recycle Universiteit denkt de oplossing bij de jeugd te vinden. Met zijn lesprogramma maakt van afvalverzamelen een sport en laat hij kinderen zien dat je van afval ook weer mooie nieuwe dingen kan maken. Zo vormen stapels CD hoesjes, doppen en andere plastic afval de grondstof voor frisbees, sleutelhangers of stijlvolle decoraties.

Jessie Kroon en haar zus Nicky pakken het afvalprobleem bij de wortel aan en proberen ‘zero-waste’ te leven. Dat blijkt in de praktijk niet echt makkelijk, toch zijn Jessie en Nicky er ingeslaagd om hun afvalstroom substantieel te verminderen. Een andere mindset is daarvoor wel noodzakelijk.Doei wegwerp-koffiebekers, plastic boterhamzakjes en voorverpakte koekjes. Hi vintage winkels en betere wereld! In hun lboek het Zero Waste Project (http://www.hetzerowasteproject.nl/p/boek.htm) geven ze tips voor een duurzamer leven. Zónder in te leveren op comfort, stijl of leuke dingen.